Tof dat jullie meedoen aan #boerenentuinderspakkenuitmetkerst!!
Voor de optimale voorpret én voorbereiding vinden jullie hier een overzicht van de deelnemende bedrijven. Mét een gezellig verhaaltje en wat foto´s van de bedrijven toen het nog wel licht was. Dit is ook gelijk de volgorde van de bedrijven tijdens de route.
Handig voor onderweg: - Vergeet niet je bestelbevestiging óf uitgeprint mee te nemen, of bij de hand op je telefoon te hebben. Deze moet je laten zien bij de start. Alleen nadat je je bevestiging hebt laten zien krijg jij hét toffe, unieke Boeren-pakken-uit-met-kerst item wat jij echt wil hebben! - Maak het gezellig in de auto met de speciale '#boerenentuinderspakkenuitmetkerst-spotify-lijst'!! Deze is al van te voren te downloaden op je telefoon en te testen in de auto, zodat jullie tijdens de rit enorm fijn mee kunnen zingen met de beste kersthits!! - Onze boeren en tuinders doen hun best om jullie op en top in kerststemming te laten komen. Maar.. Doen jullie dat ook!! Er is een verkleedprijs voor de deelnemers die zichzelf, de auto, de kofferbak, het mooiste verkleed hebben. - Speciaal voor de kleine deelnemers onder ons is er een speurtocht voor onderweg. - Heb je vragen aan ons of is iets niet duidelijk? Graag een mailtje aan [email protected] of bel ons even op 06-58741614. Berichten via facebook messenger of direct op berichten op de social media worden niet beantwoord! - Let op, eenmaal aangekochte kaarten kunnen niet geretourneerd worden. Onze penningmeester Tom wordt anders helemaal dol van al die wijzigingen. Heb je een kaart gekocht en kan je wegens omstandigheden niet meerijden? Verkoop dan zelf je kaartje door óf, helemaal volgens de kerstgedachte, geef hem weg aan een naaste. - Er is natuurlijk volop aandacht voor uw komst, maar het betreden van de erven is geheel op eigen risico. - De route wordt bij het startpunt als flyer uitgedeeld. Het is ook mogelijk de route zelf al even te bekijken via de button hieronder. Het startpunt van deze route is Loonbedrijf Sturm-Jabobs, Medemblikkerweg 13 Wieringerwerf
De oorsprong van Loonbedrijf Sturm-Jacobs voert terug tot 1946, toen in de nog jonge Wieringermeerpolder een klein akkerbouw loonbedrijf werd opgericht. Nu, ruim 75 jaar verder, is het loonbedrijf uitgegroeid tot een veelzijdig bedrijf met een team van meer dan 30 enthousiaste medewerkers werkzaam in de akkerbouw, bollenteelt en het grondverzet. Met name die laatste tak is de afgelopen tien jaar ontzettend gegroeid. Vele bergen werk worden dagelijks letterlijk verzet! Denk hierbij aan het bouwrijp maken voor bedrijfspanden van lokale ondernemers, werkzaamheden voor Campus de Terp, de kassencomplexen, windmolenparken en de datacenters. Ook de particuliere sector ontbreekt niet. Sinds 2017 is het bedrijf gevestigd in een duurzaam pand aan de Medemblikkerweg bij het akkerbouwbedrijf van de familie Jacobs. Sindsdien treedt het bedrijf naar buiten als Loonbedrijf Sturm-Jacobs, afgeleid van de huidige eigenaren Pim Sturm en Cindy Sturm-Jacobs. Enkele percelen rondom het bedrijf fungeren als proefvelden voor Vertify (voorheen Proeftuin Zwaagdijk). In 2013 is er een samenwerking aangegaan met dit bedrijf dat de innovatieve voorhoede van de Nederlandse agrarische sector ondersteunt. Het loonbedrijf verzorgt voor Vertify vele werkzaamheden in de proeven. Een nadere kennismaking met het bedrijf vindt u op www.loonbedrijfsturmjacobs.nl
Familie Zijlmans, Oostermiddenmeerweg 1
Tusschen Hoog en Laag
Dit is de naam van de boerderij welke sinds 1936 wordt gerund door de familie Zijlmans aan de Oostermiddenmeerweg 1 te Wieringerwerf. De naam van deze cultuurboerderij is gegeven door de Domeinen. De naam is te danken aan de ligging van de boerderij, tussen het Hoge Land en het Lage Land – tussen 2 secties in.
In sept. 1932 is Arnold Zijlmans na zijn trouwen, als eerste generatie Zijlmans vanuit Brabant naar de Wieringermeer gekomen. Wonende aan de Klieverweg was Arnold Zijlmans werkzaam als bedrijfsleider. In 1936 kreeg hij de gelegenheid om samen met zijn broer Bart de kavels K50, K51, K60 en K61 te pachten ter grote van 64 ha. In 1957 is dit teruggebracht naar 40 ha i.v.m. bedrijfsdeling van de beide gebroeders. De 2e generatie, Toon Zijlmans werd in 1968 pachter, welke hij in 1992 overdroeg aan de René Zijlmans, de 3e generatie. De hectares zijn nadien uitgebreid naar de huidige 70 hectares . De bedrijfsvoering is akkerbouw met aardappels, suikerbieten, graan, sjalotten en landverhuur. In 2017 werd een V.O.F. tussen vader René en zoon Stan , inmiddels de 4e generatie, beklonken. Na het overlijden van René in augustus 2020 wordt het bedrijf voortgezet door Stan en zijn moeder. De bedrijfsvoering is nog steeds akkerbouw met als teelten de chipsaardappelen binnen de Telersvereniging Noord-West (TNW) voor PepsiCo , suikerbieten geteeld voor Cosun, graan welke wordt geleverd aan de CAV Agrotheek B.V. en sjalotten voor Gourmet CV.
U rijdt straks door onze tussenschuur welke in 1996 is gebouwd. Deze schuur dient als stalling voor de trekkers en werkmateriaal en verbindt alle 3 de opslagruimtes voor onze aardappelen.
De chipsaardappelen worden gerooid in september/oktober en in kisten bewaard. Temperatuur en kwaliteit worden zo optimaal mogelijk gehouden m.b.v. ventilatoren, wisselwerking tussen buiten- en binnentemperatuur en zo nodig kachels. Tijdens de bewaarperiode worden de aardappels beoordeeld door de leden van TNW aan de hand van de bakkwaliteit en de suikermonsters. Mede op basis hiervan wordt het afleverschema bepaald. Bij ons gaat dat in 2-en; een vroege en latere levering. Bij het afleveren worden de aardappels gewassen door een grote wascombinatie en nog uitgelezen aan de band, waarna de volgeladen vrachtwagens op weg gaan naar Broek op Langedijk. Hier staat de fabriek van PepsiCo Nederland B.V. Onze aardappels worden gebruikt voor allerlei soorten Lays chips.
De bieten zijn begin november gerooid door Loonbedrijf Sturm-Jacobs en eind november geleverd aan de Cosun fabriek in Vierverlaten (Groningen). De stroopstift is één van de vele producten welke gemaakt wordt door Cosun, deze wordt ook door hen gesponsord.
Als gast op ons bedrijf willen wij u kennis laten maken met de beleving van de chipsaardappel en u mee nemen in het proces van de aardappel uit de grond tot chips in de bekende Lays zak
Namens ons allen wensen wij u heel veel plezier tijdens de route.
Hallo, Wij zijn Gebroeders Bos. Dit jaar doen wij mee met de lichtjesroute. Op 17 december stellen wij ons bedrijf open om via een “drive-through” een kijkje bij ons in de keuken te komen nemen.
Maar wie zijn wij, wij zijn gebroeders Bos. Al vier generaties boeren wij aan de Oostermiddenmeerweg in de schitterende Wieringermeerpolder. Ons bedrijf heeft in die vier generaties heel wat veranderingen door gemaakt. Na de drooglegging is Itse Bos vanuit Groningen vertrokken om het geluk te vinden in de jonge Wieringermeer. Hier is hij begonnen als veehouder, akkerbouwer en veehandelaar. Zoon Wilt Jan Bos is met de akkerbouw en veehouderij verder gegaan. Twee van zijn zoons, Jaap en Gijsbert, kregen op hun beurt ook weer interesse in het mooie vak van boer zijn. Gijs heeft de veehouderij en de akkerbouw overgenomen. Jaap is met een nieuwe tak begonnen, tulpen telen. De teelt van tulpen bleek erg goed te kunnen in de Wieringermeer en dit is na een aantal jaar uitgebreid met het broeien van tulpen in de kas. Hierdoor werd het erg druk met alle activiteiten en is besloten om te stoppen met de veehouderij. In 2015 is de vierde generatie, Marco, tot het bedrijf toegetreden. Marco zag in de tulpen kansen en samen met Gijs en Jaap hebben ze in 2016 de oude kas vervangen voor een grote nieuwe kas en schuur. Hiermee hebben wij een bedrijf neergezet waarmee we weer de toekomst in kunnen. De kas heeft een Green Label, dit wil zeggen dat de kas zeer energiezuinig is en er veel licht in kan komen om onze tulpen te laten groeien. Naast de tulpen is de akkerbouw ook heel belangrijk voor ons bedrijf. Wij telen heerlijke aardappelen voor de chips. Dit doen wij samen met een aantal collega boeren uit de Wieringermeer, samen met hen zorgen wij ervoor dat de Lays fabriek in Broek op Langedijk niet zonder aardappels komt te zitten. Verder telen wij wortelen, Suikerbieten, tarwe, graszaad en witlofpennen.
Kortom, een hoop te zien! Dus kom 17 december tijdens de lichtjesroute bij ons en alle andere bedrijven kijken!
Koel- en Sorteerbedrijf Kielstra B.V., Oostermiddenmeerweg 27 Wieringerwerf
Van oorsprong een gemengd bedrijf (vee-/akkerbouw), waarbij het vee na een aantal jaren is weggegaan en de akkerbouw de hoofdtak werd. Eind jaren '80 is als nevenactiviteit het sorteren van pootaardappelen en opslag voor derden gestart. Hierna zijn er diverse koelcellen gebouwd waar producten zoals wortelen, knolselderij en kool kunnen worden opgeslagen tot 0 graden celsius. Pootaardappelen worden gesorteerd en verpakt van september tot juni waarna deze de gehele wereld overgaan. Frank Kielstra is de vierde generatie op het bedrijf en met de medewerkers wordt er het jaar rond gewerkt aan de gewassen op het land en de werkzaamheden in de schuur. www.koelhuiskielstra.nl
Heel veel plezier en geniet van deze prachtig mooie rondrit en al het lekkers dat jullie meekrijgen in jullie kofferbak!
Familie van Essen, Zuiderdijkweg 14 Wieringerwerf,
Helaas kunnen we hier niet het erf op...
Hier rijden jullie langs de familie van Essen, op deze boerderij boert de 3e en de 4e generatie. Van oudsher een gemengd bedrijf met koeien, chips aardappelen en pootgoed. Rond 1970 zijn ze gestopt met het melken van de koeien en volledig over gegaan naar het telen van aardappelen. In 1990 is het bedrijf volledig overgestapt naar pootaardappelen. Dit is zo doorgegaan tot 2012, toen is het weer een gemengd bedrijf geworden. Bij aankomst is de kippenstal voor de opfok van leghennen al goed te zien. Als de kleine kuikentjes van 2 dagen oud binnen komen is het hier lekker warm, ruim 36 graden. Het is zo warm omdat ze nog jong zijn, en nog helemaal geen veren hebben. Na een aantal dagen zakt de temperatuur 1 graad per dag, totdat we op 22 graden zitten. Dit is een ideale temperatuur voor de kip om te kunnen groeien en te bewegen. De kippen kunnen vrij bewegen en worden getraind door te vliegen om echte topsporters te worden. De kippen zijn bij ons ongeveer 18 tot 20 weken, dan zijn ze gegroeid tot een volwaardige legkip. Deze legkippen gaan hierna naar een andere stal in Europa om daar eieren te gaan leggen. Wij kunnen helaas ons bedrijf niet openstellen voor de deelnemers van de lichtjesroute vanwege de heftige vogelgriep.
Naast de kippenstal staan de grote schuren om de pootaardappelen in te bewaren en te verwerken. Na de oogst, als de aardappelen droog zijn word hier begonnen met sorteren. De pootaardappelen worden klaargemaakt in jutte zakken of bigbags en worden de hele wereld over geëxporteerd.
Fijne Kerstdagen !
Familie Viersen, Wagenpad 31 Wieringerwerf
Aan het Wagenpad vindt u de familie Viersen. Sinds het droogleggen van de polder in 1930 zijn wij de 3de generatie op deze boerderij. De belangrijkste teelt zijn tafelaardappelen en tulpenbollen. Daarnaast telen wij suikerbieten en haver. Tevens spoelen wij producten voor andere bedrijven, zoals tulpenbollen, aardappeltjes of bieslookpollen. Dit spoelen gebeurd met een grote installatie op het erf. Dit is eigenlijk een grote wasmachine.
CombiVliet, Tussenweg 3 Middenmeer
CombiVliet is een bedrijf wat tomaten teelt, verschillende soorten tomaten, van snoeptomaatjes tot trostomaten. Onze vestiging in Middenmeer is de grootste vestiging met wel 840.000 m2 dat is even groot als 120 grote voetbalvelden bij elkaar. Daarnaast hebben we ook kwekerijen in het Westland en Zeeland. Op deze vestiging werken ruim 60 vaste mensen die jaarrond bij ons werken en verder veel seizoen werkers. We hebben ook scholieren die op zaterdagen en in de vakanties een bijbaan zoeken. Onze tomaten groeien op teeltgoten, zodat de tomaten op werkhoogte kunnen worden geoogst en door het watergeefsysteem krijgt elke plant voldoende water en voeding. Dit gaat allemaal via computers. De planten krijgen ook regelmatig groeilicht op donkere dagen door LED-groeilampen. Dan kleurt alles roze. Dus als je roze licht ziet, groeien de tomaten in de kas. We hebben groeilicht nodig, omdat de planten niet voldoende zonlicht hebben op donkere dagen. Onze tomaten zijn via onze telervereniging Harvest House te koop in Nederland, maar ook in de omringende landen.
Wij vinden het leuk om aan deze lichtjesavond mee te doen omdat we in deze donkere tijd mensen een plezier willen doen. Dit maakt de wereld een stukje mooier en dat geeft ons ook voldoening!
ECW Energy, tijdens de route te vinden in de kas van CombiVliet.
ECW Energy is een modern privaat nutsbedrijf. Steeds op zoek naar de meest duurzame en efficiënte manier om energie te leveren, aan bedrijven die veel energie nodig hebben, zoals grote kassen en datacentra. U vindt ons aan het einde van de verlichte kerststraat van CombiVliet, hier staat een speciaal samengesteld muzikaal gezelschap voor u klaar om u te voorzien van live kerstmuziek! Zodra u weer naar buiten rijdt gaat u rechtsaf, rij door tot de bocht, hier ziet u een grote glimmende tank staan. In deze tank slaan wij vloeibare CO2 op. De glastuinbouwbedrijven op Agriport hebben CO2 nodig om de groei van planten te bevorderen. Ze maken onder andere gebruik van de CO2 uit de rookgassen van de warmtekracht koppeling installaties (WKK’s). Deze draaien echter veel in de winter en weinig in de zomer. Door de komst van geothermie is dit effect nog groter geworden. Wij hebben daarom een leiding aangelegd op Agriport voor het transport van CO2. De leiding wordt gevoed met CO2 uit de tanks. De tanks worden gevuld door vrachtauto’s die de CO2 ophalen bij industriële bedrijven die dit over hebben. Hierdoor hoeven de glastuinbouwbedrijven hun verwarmingsketels en warmtekrachtkoppelingsinstallaties minder draaiuren te laten maken. CO2 is nu direct te verkrijgen uit de leiding. Vervolg uw route weer richting de Tussenweg en sla links af. Hier komt u langs onze bio-energiecentrale. Hiermee produceren wij warmte voor de glastuinbouw. Dit gebeurt door het verbranden van snoei- en resthout. Met de warmte die vrijkomt worden de kassen verwarmd. We gebruiken de bio-energiecentrale op Agriport alleen voor pieken in de winter. In de zomer staat de centrale uit. Naast de bio-energiecentrale wordt een nieuwe aardwarmtecentrale gerealiseerd. De aardwarmte centrale pompt warm water van zo’n 2 km diepte op en brengt de warmte via een warmtewisselaar over op het waternet. Vervolgens wordt het getransporteerd naar het verwarmingssysteem in de kassen. Na de winning van de warmte wordt het afgekoelde water weer terug de grond in gepompt. Wij hebben een duidelijke visie om de energievoorziening voor onze klanten stap voor stap te verduurzamen. Op Agriport hebben we inmiddels al drie doubletten waarmee aardwarmte wordt geproduceerd. Met het realiseren van een 4e doublet kan er nog meer duurzame warmte geproduceerd worden. Met deze aardwarmte worden de kassen verwarmd op een duurzame manier en wordt er aardgas bespaard voor de productie van tomaten, paprika’s en komkommers. Door middel van een mix van verschillende duurzame energiebronnen zorgt ECW Energy het hele jaar door voor een betrouwbare en duurzame warmtelevering op Agriport. In de onderstaande filmpjes leggen we uit hoe we dit precies doen! Wij werken met een team van circa 50 enthousiaste professionals aan de verduurzaming van Agriport, Andijk en sinds kort ook daarbuiten voor wat betreft de geothermie. Wil je hieraan meewerken dan nodigen we je graag uit voor een gesprek. Kijk voor vacatures op: https://www.ecwenergy.nl/vacatures/
Kraakman, Agripor 127 Middenmeer Kraakman B.V. is John Deere dealer in Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht, Zeeland, Limburg, Noord-Brabant en een stuk van Gelderland met 18 vestigingen en meer dan 350 medewerkers. Wij leveren dus de groen/gele trekkers in de polder. Naast het John Deere dealerschap onderscheiden wij ons door het voeren van een breed pallet aan A-merken in de agrarische en groen sector.
Het klantenbestand is zeer gevarieerd, bestaande uit agrarische bedrijven, loonbedrijven en aannemers in GWW & Infra alsmede diverse waterschappen, gemeentes, groenvoorzieningen en particulieren
Wij kijken er naar uit om jullie te verwelkomen tijdens jullie route door de Wieringermeer.